Magazin
Ponedeljak - Nedelja od 0 do 24 h
061/1635756 NE PRODAJEMO UDŽBENIKE!
  • Prijavite se

Goranu Gociću nagrada Miloš Crnjanski

Goran GocicNagrada "Miloš Crnjanski" ove godine je pripala Goranu Gociću za roman "Tai", u izdanju "Geopoetike"
Članovi žirija su bili: prof. dr Milo Lompar (predsednik), prof. dr Radivoje Mikić i Dimitrije Tasić.
Nagrada se sastoji od novčanog iznosa - 2.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, povelje i medalje - bronzani odlivak sa likom Miloša Crnjanskog.
Knjiga "Tai" spada u moderna dela u kojima srećemo spoj nekoliko podvrsta romana.
"Ovaj roman je i ljubavna priča o susretu Evropljanina i Tajlanđanke i putopisni roman koji nas upoznaje sa jednom pomalo egzotičnom zemljom i roman koji osvetljava susret različitih kultura i životnih filozofija zasnovanih na njima", naveo je žiri.

.

Opširnije...

Roman o čuvenoj rezoluciji Informbiroa iz 1948.

zatvorenici tisineKnjiga italijanskog autora Đampaola Panse „Zatvorenici tišine” nedavnoje objavljena kod nas a povodom 65. godina od donošenja Rezolucije Informbiroa, 28. Juna 1948, događaj koji je obeležio sudbine mnogih ljudi posleratne Jugoslavije.
Knjiga u izdanju kuće NOVOLI prati sudbinu profesionalnog revolucionara Andrea Skana, buntovnog dečaka sa Sardinije, potom španskog borca, zatim Musolinijevog zatočenika, rukovodioca Pokreta otpora u Đenovi, pobednika u II svetskom ratu, koji završava na Golom otoku.
Nakon tri godine biva pušten, neko vreme živi u Rijeci, a potom uspeva da se vrati u Italiju. Vraća se u svoju zemlju, ali ponovo kao zatvorenik. Zatvorenik ćutnje o onome što je proživeo u gulagu. Ćutnje koju mu je nametnula njegova partija, Komunistička partija Italije. Započinje dugotrajnu borbu, koja će mu omogućiti da ponovo bude prihvaćen. Borba koja je iziskivala kompromise i bolne odluke. I koja je podrazumevala ćutanje do kraja života.

.

Opširnije...

Najsporije prodavana knjiga

translation of the New Testament from Coptic into LatinRekord u najsporije prodavanijoj knjizi na svetu drži prevod Novog zaveta sa koptskog na latinski jezik u izdanju Oxford University Press-a (New Testament from Coptic into Latin) Davida Vilkinsa. U proseku, za prodaju jedne knjige je bilo potrebno otprilike 20 nedelja. Pet stotnina primeraka te knjige su izašle iz štampe 1716. godine a poslednji primerak je prodat 1907. godine. Inače, knjiga je prvi put štampana u Oksfordu još davne 1468. godine.

Priručnik o lepim manirima za malu decu

.

Priručnik o lepim manirima za malu decu

De Civilitate Morum Puerilium LibellusKo bi rekao, ali u XVI veku najprodavanija knjiga nije bila Biblija već priručnik o lepim manirima za malu decu (De Civilitate Morum Puerilium Libellus) Erazma Roterdamskog. To je prvi traktat u Zapadnoj Evropi o moralnom i praktičnom obrazovanju dece. Roterdamski se u njoj bavi pitanjima kao što su: kako da se oblače, kako da se ponašaju za stolom, kako da razgovaraju sa starijima, kako se obraćati osobama suprotnog pola...Pisana je na latinskom jeziku 1530. godine u Frajburgu. U sledećih 300 godina imala je ukupno 130 izdanja. Prevedena je na 22 svetska jezika u prvoj deceniji od pojavljivanja.

Najsporije prodavana knjiga

.

Prikaz knjige: 700 godina medicine u Srba

hristos leci bolesne kalenic

Srpski narod je u svojoj istoriji prolazio kroz razne faze vojne slave i moći, napredne društvene organizacije i vidnog kulturnog uspona, zatim zastoja usled unutarnjih trzavica, nesloga, međusobnih obračuna i vojnih poraza, dugog robovanja, raseljavanja i takvih stradanja da je čak i opstanak i život nacije bio jedno vreme doveden u pitanje.
U vremenu kada je vojna moć srpske države zauzimala prostrane teritorije na Balkanu, držala veliki broj svojih sunarodnika na okupu i bila cenjena i uvažavana i od svojih suseda i od udaljenih naprednih naroda, ona je pokazivala znake vidne kulturne aktivnosti i napretka. o čemu još i danas, posle 7 vekova, postoje očuvane tekovine kao ponos naših predaka iz tog davnog doba.
Posle vojnih poraza krajem XIV veka, gubitka državne samostalnosti i robovanja pod Turcima, nastaje za naš narod dug, mučan period kulturnog nazatka i patnji.

 

.

Opširnije...

Prikaz knjige: Sokobanja i srez banjski

sokobanja razglednica

Stara sokobanjska-tačnije banjska nahija, posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, konačno je bila osaobođena u proleće, maja 1833. od vojske kneza Miloša koju su predvodili članovi Narodnog suda Mileta Radojković i Milosav Zdravković kao i paraćinski kapetan Jova Veljković. Odmah po oslobođenju Soko- Banja postaje napredan centar banjske nahije najpre sa srezovima /kapetanijama/ banjskom i svrljiškom. Godine 1835. u sastav sokobanjske nahije ulaze još i aleksinački i ražanjski srez iz ukinute paraćinske nahije, zatim i timočki i zaglađski srez iz bivše gurgusovačke nahije. U ovakvom upravnom području sokobanjska nahija obuhvatala je 195 sela, od čega je na uže područje banjskog sreza-kapetanije, sa sedištem u Jošanici, dolazilo 47 sela.

.

Opširnije...

Prikaz knjige: Farmacija u Srbiji u XIX veku

apoteka sv duha

 

Opšta i zdravstvena zaostalost Srbije XIX veka, razne epidemije koje su najčešće prenosili karavani sa Istoka prolazeći iz azijskog dela Otomanske imperije kroz Srbiju za srednju Evropu, i težnja za napretkom na polju zdravstvene kulture, pobudili su i nagonili kneza Miloša da na granicama Srbije podigne mnoge karantine sa strogim režimom, a u zemlji da ubrza osnivanje bolnica i apoteka i da dovede sa strane školovane lekare i apotekare.
Da bi to postigao, knez je davao stipendije — prvenstveno onima koji su bili pri kraju studija medicine i farmacije, u želji da bi se što skorije osetila njihova zdravstvena pomoć Srbiji.
Dok su prvi školovani lekari koji su došli u Srbiju bili strane narodnosti, dotle su, naprotiv, prvi apotekari bili Srbi: Matej Ivanović iz Zemuna, Pavle Ilić iz Velikog Bečkereka, Đorđe Bogdanović iz Tolvadija u Banatu i Đorđe Krstić iz Rume, svi iz Vojvodine.
Kasnije su dolazili apotekari i drugih narodnosti.

.

Opširnije...

Pretraga sajta

Katalozi

Preporučujemo

knjige iz oblasti istorija

knjige iz oblasti filozofija

Knjige iz oblasti Umetnost

Knjige iz oblasti strana knjizevnost

Knjige iz oblasti Domaca knjizevnost

sf epska horor

knjige iz oblasti antikvarne knjige

Knjige iz oblasti rasprodaja

Facebook Polovne knjige   Tviter Polovne knjige

Prijatelji sajtakrstaricareprodukcije slikazoran radosavljevic kikimagi sapuni