Prikaz knjiga
Ponedeljak - Nedelja od 0 do 24 h
061/1635756 NE PRODAJEMO UDŽBENIKE!
  • Prijavite se

Prikaz knjige: Sokobanja i srez banjski

sokobanja razglednica

Stara sokobanjska-tačnije banjska nahija, posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, konačno je bila osaobođena u proleće, maja 1833. od vojske kneza Miloša koju su predvodili članovi Narodnog suda Mileta Radojković i Milosav Zdravković kao i paraćinski kapetan Jova Veljković. Odmah po oslobođenju Soko- Banja postaje napredan centar banjske nahije najpre sa srezovima /kapetanijama/ banjskom i svrljiškom. Godine 1835. u sastav sokobanjske nahije ulaze još i aleksinački i ražanjski srez iz ukinute paraćinske nahije, zatim i timočki i zaglađski srez iz bivše gurgusovačke nahije. U ovakvom upravnom području sokobanjska nahija obuhvatala je 195 sela, od čega je na uže područje banjskog sreza-kapetanije, sa sedištem u Jošanici, dolazilo 47 sela.

.

 

Ali Soko-Banja je tada naglo izrastala i kao privredno središte: 1836. u Banji je privredni život bio organizovan u osam esnafa sa 44 zanatlijske radnje. Pored okružnog i sreskog načelstva u Banji je, od drugih državnih ustanova, postojala i osnovna — tzv. mlađa pravitelstvena škola, zatim uređeno kupalište koje je podigao knez Miloš, i novosazidana crkva /1835./. Pri kraju knez Miloveće vlade, kapetanija banjska sastojala se iz 26 sela i 844 poreske glave sa 725 domaćinstava, kuća.


sokobanja i srez banjski 1836 1914 istorijski arhiv nis 1982Od kraja knez Miloševe vlade, sa novom upravnom organizacijom Srbije, Soko Banja postaje centar sreza sokobanjskog u sastavu aleksinačkog okružja i to će se stanje uglaćnom održati tokom celog 19. veka. U drugoj polovini prošlog veka u celokupnom javnom životu Soko-Banje i njenog užeg upravnog područja, posebno u privrednim kretanjima, osetiće se jak uticaj Aleksinca kao središta novog okruga kome je pripadala i Soko-Banja. Međutim, Soko-Banja i područje stare banjske nahije, zbog blizine turske granice i zagranične niške pijace, i dalje će imati veliku ulogu u ukupnom narodnom životu ovoga kraja Srbije. Sačuvani dokumenti tzv. sokobanjskog načelstva najbolje, sa svoje strane, ilustruju ulogu i značaj koji je sokobanjski kraj imao u svojoj istoriji posle oslobođenja od turske vlasti 1833. godine.

Pogledajte knjigu u knjižari >>

 

Pretraga sajta

Katalozi

Preporučujemo

knjige iz oblasti istorija

knjige iz oblasti filozofija

Knjige iz oblasti Umetnost

Knjige iz oblasti strana knjizevnost

Knjige iz oblasti Domaca knjizevnost

sf epska horor

knjige iz oblasti antikvarne knjige

Knjige iz oblasti rasprodaja

Facebook Polovne knjige   Tviter Polovne knjige

Prijatelji sajtakrstaricareprodukcije slikazoran radosavljevic kikimagi sapuni