Prikaz knjiga
Ponedeljak - Nedelja od 0 do 24 h
061/1635756 NE PRODAJEMO UDŽBENIKE!
  • Prijavite se

Prikaz knjige: 700 godina medicine u Srba

hristos leci bolesne kalenic

Srpski narod je u svojoj istoriji prolazio kroz razne faze vojne slave i moći, napredne društvene organizacije i vidnog kulturnog uspona, zatim zastoja usled unutarnjih trzavica, nesloga, međusobnih obračuna i vojnih poraza, dugog robovanja, raseljavanja i takvih stradanja da je čak i opstanak i život nacije bio jedno vreme doveden u pitanje.
U vremenu kada je vojna moć srpske države zauzimala prostrane teritorije na Balkanu, držala veliki broj svojih sunarodnika na okupu i bila cenjena i uvažavana i od svojih suseda i od udaljenih naprednih naroda, ona je pokazivala znake vidne kulturne aktivnosti i napretka. o čemu još i danas, posle 7 vekova, postoje očuvane tekovine kao ponos naših predaka iz tog davnog doba.
Posle vojnih poraza krajem XIV veka, gubitka državne samostalnosti i robovanja pod Turcima, nastaje za naš narod dug, mučan period kulturnog nazatka i patnji.

 

.


Zdravstvena kultura onoga doba je kao i u drugim balkanskim, tako i u srpskim zemljama, bila na niskom stupnju. Sem očiglednih uzroka, koji su izazivali oštećenja zdravlja, tadašnji naš svet nije imao jasnu predstavu o pravim uzrocima usled kojih nastaju oboljevanja ponekad samo pojedinaca, češće većeg broja ljudi a povremeio i oboljevanja pod vidom teških, smrtonosnih epidemija.
Dok je još na nekoliko vekova pre procvata srpske države Nemanjićkog doba, Hipokratovo učenje težilo da nastajanje bolesti i pojavu epidemija objasni postojećim uzrocima iz čovekove neposredne blizine i okoline, to učenje nije moglo uhvatiti korena ni u naprednoj staroj srp- skoj državi. Tadašnji naš svet nije objašnjavao nastajanje bolesti i epidemija nekim drugim shvatanjima uzrokom, nego uticajem neke više, natprirodne, božanske sile.
Kako se u to doba shvatala i na kom se stupnju razvoja nalazila Medicina, može se pravilno ceniti po sačuvanim zabeleškama Sv. Save, u Hilandarskom kodeksu iz XIV veka, kao i po zdravstvenim uputstvima zabeleženim u Studeničkom tipiku, a kasnije iz XVI i XVII veka po na- brojanim higijenskim pravilima u Prizrenskom zborniku i Vračebnom tipiku. Česta pojava epidemija je cenjena kao Božja kazna.
Iz sačuvanih podataka prikazanih na ovoj izložbi, može se dobiti jasna predstava o medicinskim prilikama, pod kojima su vekovima živeli naši preci i o njihovim stradanjima od epidemija: kuge, kolere, velikih boginja, lepre, prenesenih sa Istoka, i od endemskih infekcija: pegavca, srdobolje, tifusa i drugih infektivnih i parazitnih bolesti.
Medicinske prilike su u srpskim zemljama za sve vreme ropstva, od kraja XIV do kraja XIX veka, bile veoma nepovoljne. O tome svedoče sačuvana dokumenta, koja prikazuju stradanja našeg naroda od raznih boleština i drugih nedaća.
Te patnje su imale uticaja i na psihičku sferu zdravlja jednog porobljenog, napaćenog, u ono doba nepismenog naroda, koji je bio bez škola i, sem crkava i manastira, bez ikakvih drugih prosvetnih ustanova. Stradanja su mu čeličila duh, podsticala istrajnost u podnošenju svireposti i davala olakšice u duhovnom stvaralaštvu, što je i savremenicima i potomstvu služilo kao slobodarski amanet, predavan sa kolena na koleno i ostao sačuvan sve do naših dana.
700 godina medicine u srba sanu 1971Sa borbom za oslobođenje se početkom XIX veka u našoj zemlji obraćala sve veća pažnja zdravstvenim problemima i izdašnije koristila stečena iskustva u drugim, naprednijim zemljama, kako u pogledu zaštite zdravlja tako i primene metoda lečenja obolelih. Kao i kroz ceo Srednji vek, učenih lekara, sem u Dubrovniku, kod nas u to doba, nije bilo. Narod je, nemajući na raspolaganju stručne lekare, još dugo vremena tražio požoći i nalazio olakšice u molitvama, gatanjima, vračanjima i raznim drugim praznovericama. Lečenje su vršili samouci tzv. "Narodni vidari".
Još u vazalnoj, a zatim u oslobođenoj Srbiji, organizacija zdravstvene službe je stavljena na solidnu bazu. U našu zemlju su prvo pristizali u pomoć učeni lekari-stranci pa su se ubrzo počeli školovati i sinovi naše zemlje na inostranim medicinskim fakultetima, da bi stečenim znanjima bili od koristi narodu. U organizaciji zdravstvene službe su se izvesni lekari tako istakli da se njihovim delima i sadašnji zdravstveni i društveni radnici ponose. Medicinske prilike su se postepeno, osetno poboljšavale iako je još početkom sadašnjeg XX veka, za vreme neredovnih ratnih prilika Balkanskih i I svetskog rata, Srbija osetila, pored ostalih stradanja, i po zlu u rđavoj uspomeni sačuvanu epidemiju pegavca...

 

Pogledaj knjigu u knjižari >>

 

Pretraga sajta

Katalozi

Preporučujemo

knjige iz oblasti istorija

knjige iz oblasti filozofija

Knjige iz oblasti Umetnost

Knjige iz oblasti strana knjizevnost

Knjige iz oblasti Domaca knjizevnost

sf epska horor

knjige iz oblasti antikvarne knjige

Knjige iz oblasti rasprodaja

Facebook Polovne knjige   Tviter Polovne knjige

Prijatelji sajtakrstaricareprodukcije slikazoran radosavljevic kikimagi sapuni