Vesti iz književnosti
Ponedeljak - Nedelja od 0 do 24 h
061/1635756 NE PRODAJEMO UDŽBENIKE!
  • Prijavite se

Roman o čuvenoj rezoluciji Informbiroa iz 1948.

zatvorenici tisineKnjiga italijanskog autora Đampaola Panse „Zatvorenici tišine” nedavnoje objavljena kod nas a povodom 65. godina od donošenja Rezolucije Informbiroa, 28. Juna 1948, događaj koji je obeležio sudbine mnogih ljudi posleratne Jugoslavije.
Knjiga u izdanju kuće NOVOLI prati sudbinu profesionalnog revolucionara Andrea Skana, buntovnog dečaka sa Sardinije, potom španskog borca, zatim Musolinijevog zatočenika, rukovodioca Pokreta otpora u Đenovi, pobednika u II svetskom ratu, koji završava na Golom otoku.
Nakon tri godine biva pušten, neko vreme živi u Rijeci, a potom uspeva da se vrati u Italiju. Vraća se u svoju zemlju, ali ponovo kao zatvorenik. Zatvorenik ćutnje o onome što je proživeo u gulagu. Ćutnje koju mu je nametnula njegova partija, Komunistička partija Italije. Započinje dugotrajnu borbu, koja će mu omogućiti da ponovo bude prihvaćen. Borba koja je iziskivala kompromise i bolne odluke. I koja je podrazumevala ćutanje do kraja života.

.


Autor knjige Đampaolo Pansa rođen je u mestu Kazale Monferato 1. oktobra 1935. Autor je velikog broja knjiga, od kojih su neke izazvale značajne polemike u italijanskoj javnosti, čime su srušeni mnogi, višedecenijski tabui. Iako ima više nego plodnu spisateljsku i novinarsku karijeru, njegove knjige nisu prevođene u bivšoj Jugoslaviji, a ovo je prva knjiga koja je prevedena u zemljama bivše Jugoslavije.

Izvor - Blic

Goranu Gociću nagrada Miloš Crnjanski

Pretraga sajta

Katalozi

Preporučujemo

knjige iz oblasti istorija

knjige iz oblasti filozofija

Knjige iz oblasti Umetnost

Knjige iz oblasti strana knjizevnost

Knjige iz oblasti Domaca knjizevnost

sf epska horor

knjige iz oblasti antikvarne knjige

Knjige iz oblasti rasprodaja

Facebook Polovne knjige   Tviter Polovne knjige

Prijatelji sajtakrstaricareprodukcije slikazoran radosavljevic kikimagi sapuni