Prikaz knjiga
Ponedeljak - Nedelja od 0 do 24 h
061/1635756 NE PRODAJEMO UDŽBENIKE!
  • Prijavite se

Prikaz knjige: 700 godina medicine u Srba

hristos leci bolesne kalenic

Srpski narod je u svojoj istoriji prolazio kroz razne faze vojne slave i moći, napredne društvene organizacije i vidnog kulturnog uspona, zatim zastoja usled unutarnjih trzavica, nesloga, međusobnih obračuna i vojnih poraza, dugog robovanja, raseljavanja i takvih stradanja da je čak i opstanak i život nacije bio jedno vreme doveden u pitanje.
U vremenu kada je vojna moć srpske države zauzimala prostrane teritorije na Balkanu, držala veliki broj svojih sunarodnika na okupu i bila cenjena i uvažavana i od svojih suseda i od udaljenih naprednih naroda, ona je pokazivala znake vidne kulturne aktivnosti i napretka. o čemu još i danas, posle 7 vekova, postoje očuvane tekovine kao ponos naših predaka iz tog davnog doba.
Posle vojnih poraza krajem XIV veka, gubitka državne samostalnosti i robovanja pod Turcima, nastaje za naš narod dug, mučan period kulturnog nazatka i patnji.

 

.

Opširnije...

Prikaz knjige: Sokobanja i srez banjski

sokobanja razglednica

Stara sokobanjska-tačnije banjska nahija, posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, konačno je bila osaobođena u proleće, maja 1833. od vojske kneza Miloša koju su predvodili članovi Narodnog suda Mileta Radojković i Milosav Zdravković kao i paraćinski kapetan Jova Veljković. Odmah po oslobođenju Soko- Banja postaje napredan centar banjske nahije najpre sa srezovima /kapetanijama/ banjskom i svrljiškom. Godine 1835. u sastav sokobanjske nahije ulaze još i aleksinački i ražanjski srez iz ukinute paraćinske nahije, zatim i timočki i zaglađski srez iz bivše gurgusovačke nahije. U ovakvom upravnom području sokobanjska nahija obuhvatala je 195 sela, od čega je na uže područje banjskog sreza-kapetanije, sa sedištem u Jošanici, dolazilo 47 sela.

.

Opširnije...

Prikaz knjige: Farmacija u Srbiji u XIX veku

apoteka sv duha

 

Opšta i zdravstvena zaostalost Srbije XIX veka, razne epidemije koje su najčešće prenosili karavani sa Istoka prolazeći iz azijskog dela Otomanske imperije kroz Srbiju za srednju Evropu, i težnja za napretkom na polju zdravstvene kulture, pobudili su i nagonili kneza Miloša da na granicama Srbije podigne mnoge karantine sa strogim režimom, a u zemlji da ubrza osnivanje bolnica i apoteka i da dovede sa strane školovane lekare i apotekare.
Da bi to postigao, knez je davao stipendije — prvenstveno onima koji su bili pri kraju studija medicine i farmacije, u želji da bi se što skorije osetila njihova zdravstvena pomoć Srbiji.
Dok su prvi školovani lekari koji su došli u Srbiju bili strane narodnosti, dotle su, naprotiv, prvi apotekari bili Srbi: Matej Ivanović iz Zemuna, Pavle Ilić iz Velikog Bečkereka, Đorđe Bogdanović iz Tolvadija u Banatu i Đorđe Krstić iz Rume, svi iz Vojvodine.
Kasnije su dolazili apotekari i drugih narodnosti.

.

Opširnije...

Pretraga sajta

Katalozi

Preporučujemo

knjige iz oblasti istorija

knjige iz oblasti filozofija

Knjige iz oblasti Umetnost

Knjige iz oblasti strana knjizevnost

Knjige iz oblasti Domaca knjizevnost

sf epska horor

knjige iz oblasti antikvarne knjige

Knjige iz oblasti rasprodaja

Facebook Polovne knjige   Tviter Polovne knjige

Prijatelji sajtakrstaricareprodukcije slikazoran radosavljevic kikimagi sapuni